Le(d)t op! Verlichting

.

.
.
In mijn woonplaats komt ledverlichting bij drie oversteekplaatsen in de Burgemeester Holtroplaan. Aanleiding: “een serie van drie dodelijke ongelukken in september 2009.” Dit berichtje doet mij denken aan die man in die Volvo, een week of twee geleden. De man die door rood licht reed terwijl kinderen bezig waren over te steken. Uitgerekend nabij een basisschool reed hij door rood. Plaats van handeling: Hoofseweg, ter hoogte van de Paulo Freire- en de Torenschouwschool. Voor het Weekblad Oosterhout beschreef ik het voorval als volgt:
.
Het wordt niet groener
Het verkeerslicht staat op rood. Op weg naar hun school steken Paulo Freire- en Torenschouwkinderen argeloos en vol vertrouwen, zoals basisschoolkinderen nu eenmaal zijn, de drukke verkeersweg over. Het voetgangerslicht staat immers op groen.
Dat wordt niet roder, denkt de man in de Volvo en rijdt door het verkeerslicht bij de oversteekplaats. De kinderen vervolgen hun weg. De Volvo is nog ver, hij rijdt helemaal aan de overzijde van de weg, van rechts naar links van het kind uit gezien.
Er komt een dag dat overstekende schoolkinderen nog vol zijn van wat de juf of meester tijdens de les heeft verteld. Over verantwoordelijkheid, behulpzaamheid, over wederzijds respect.
Er komt een dag dat de auto aan hún kant van de weg rijdt, van links naar rechts van het kind uit gezien. Het is zo’n dag dat een kind aanvankelijk aarzelt, die auto is immers erg dichtbij en mindert geen vaart.  Maar het voetgangerslicht staat op groen en wordt niet groener. Het kind is vol vertrouwen in de grote mensen. Het kind steekt over.
Het is al weer tweeënhalf jaar geleden dat de ongelukken op de Burgemeester Holtroplaan plaatsvonden maar dat terzijde. Belangrijker is nu de vraag of een Volvoman, die nabij een basisschool door rood rijdt, wél zal inhouden als hij een rijtje ledlampjes nadert. Een retorische vraag misschien waarop u het antwoord zelf kunt bedenken.
Misschien houdt de Volvoman wel in als er een bordje bij de lampjes wordt geplaatst met daarop de tekst:
“Le(d)t op! Ledverlichting.”
Misschien.

Maar puur voor de veiligheid adviseert Otto om 300 meter vóór de lampjes nóg een bord te plaatsen: “Over 300 meter le(d)tverlichting.”

.


©Tekst: ottovanoosterhout
©Afbeelding: Internet
..

Over ottovo

Op dit weblog schrijf ik columns, sketches, anekdotes en korte verhalen, soms met een kritische ondertoon maar bij voorkeur met humor als leidraad. Voor mijn header gebruikte ik een foto van wijlen mijn vader. Wij delen een naam en de liefde voor taal.
Dit bericht werd geplaatst in literatuur, proza, proza en poëzie, Uncategorized, verhalen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Le(d)t op! Verlichting

 1. alineblogt zegt:

  Je hoort zo wie zo niet door rood te rijden… en juist bij een basisschool dien je extra voorzichtig te zijn…

 2. knutselsmurf zegt:

  Iedereen rijdt weleens door rood, er staat soms zo’n oerwoud aan aandachttrekkers, de stoplichten staan steeds weer op andere plekken, de zon helpt je ook niet altijd.
  Maar er zijn ook mensen die de stoplichten bewust negeren, omdat ze haast hebben en er van uit gaan dat er niemand voor hun auto springt. De overheid zou best wat kunnen doen. Ik denk dat een boete van 2000 euro, te verdienen door een fietser of voetganger te raken, mensen wel wat voorzichtiger maakt. Nu is het zo dat ze in een min of meer gepantserd voertuig zitten en de verzekering andermans schade dekt. Dat nodigt uit tot roekeloos rijgedrag.

 3. Ik zie regelmatig in wegmisbruikers, dat je mensen pas echt pakt, als je hun het rijbewijs afneemt Een hoge boete malen ze niet eens zo om. Dus…rijbewijs afnemen.
  Toen ik klaarover was voor de L.S. waar mijn kinderen op zaten, haalden mensen heel vaak de auto in, die gestopt was voor ons. Dan kwam er ineens dus een auto met flinke vaart om de gestopte auto heen, op de linkerhelft ook van rechts, terwijl ik met een groepje kinderen overstak.
  gelukkig zag ik hem dan aankomen en kon zo heel veel verschrikkelijke ongelukken voorkomen.
  Het is onvoorstelbaar.

 4. B.t.w., ze hebben ergens tekeningen op straat gemaakt, van kinderen, met gezichtsbedrog, het leek net, of er echt kinderen midden op straat waren. kan er helaas geen plaatje van neerzetten.
  Maar ik vrees, dat dat ook maar even zou helpen, en als mensen eraan gewend zijn, werkt het misschien wel juist averechts.

 5. Het initiatief van de ledlampen is erg goed. Het moet niet averechts gaan werken naar verloop van tijd.

 6. Johan zegt:

  Opletten in het verkeer blijft noodzakelijk. Zeker bij scholen en oversteekplaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s