Niet praten maar breien

De ‘bestuurlijke boete overlast in openbare ruimte’ biedt gemeenten de mogelijkheid een afstraffing te geven voor overtredingen. Dit staat op de website van Rekenkamer West-Brabant. Zo’n overtreding is wildplassen.
Het woord dook opnieuw bij me op toen ik vandaag, op Koninginnedag, een treurberk tegenkwam gehuld in een gewildbreide Nederlandse driekleur. Compleet met oranje wimpels waarmee de vlag om de treurende berk was gebonden.
.“Wordt-ie vrolijk van” moet de wildbreister gedacht hebben en ja, de boom zag er feestelijk uit.
.
Op eerdergenoemde website is ‘Rekenkamer’ voor de gelegenheid in twee woorden gehakt: ‘Reken Kamer’. Alsof je een kamer opdracht geeft aan het rekenen te slaan. Geen vergezochte associatie in een tijdsgewricht waarin wij het van onze gewezen gedoger helemaal zelf uit mogen zoeken. Want bij ontstentenis van een crisisakkoord kwam het parlement aan zet en dat zijn otto en u.
Het land kroop door het oog van de naald. Na het zwartepietenspel ontspon zich in het Haagse aanvankelijk veel geschreeuw en weinig wol; men ‘proefde elkaars nieren’ en poogde ‘over de eigen en andermans schaduw heen te springen’. Er waren er zelfs die zichzelf ‘aan de haren uit het moeras trokken’. Dat alles onder leiding van oliemannetje Jan Kees de Jager; hij smeerde de motor, ging ‘vol op het orgel’ en smeedde een ‘wandelgangenakkoord.’ Men moest en zou ‘er samen uitkomen’.
.
In de aanloop naar 12 september adviseert otto de lijsttrekkers massaal te gaan wildbreien, een geknipte bezigheid om politiek overspannen geesten te ontwarren, vooral diegenen die zich door hun collega’s in het pak genaaid voelen. En kies dan bij voorkeur voor de Nederlandse driekleur, om u te helpen datgene te doen wat goed is voor het land.
Misschien was er nog een andere oorzaak waardoor ‘wildplassen’ in mijn gedachten kwam bij mijn ontmoeting met de rood-wit-blauw-oranjeboom. De overtreding wordt immers sterk gestimuleerd door inname van de nodige biertjes, vooral tijdens grote evenementen als Koninginnedag. Gelukkig hebben gemeenten nu een ‘nieuw instrument’ in handen om dergelijke overtredingen te bezweren. En nu maar hopen dat wildbreien daar niet onder valt.
Partijleider Samsom presenteerde vorige week zijn motto: “Een nieuwe start voor Nederland”. Geen slechte leus. Maar om te laten zien dat hij als prille PvdA-voorman geen ‘uitdaging’ uit de weg gaat stelt otto hem een krachtdadiger slogan voor: “Niet praten maar breien.”
.
30 april 2012 / ©ottovanoosterhout
.
©Foto’s: ottovanoosterhout

.

Over ottovo

Op dit weblog schrijf ik columns, sketches, anekdotes en korte verhalen, soms met een kritische ondertoon maar bij voorkeur met humor als leidraad. Voor mijn header gebruikte ik een foto van wijlen mijn vader. Wij delen een naam en de liefde voor taal.
Dit bericht werd geplaatst in literatuur, proza, Uncategorized, verhalen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Niet praten maar breien

 1. Nanos zegt:

  Zo te zien is die geweldige boomvlagjurk gewildhaakt en niet gewildbreid. Ach, wat maakt het uit. Het was een bezigheid en als die boom het maar niet te warm krijgt.

 2. Lelijk, lelijk en nog eens lelijk, laat die bomen toch met rust.

 3. Nicole zegt:

  Ik hoop dat de boomvlaggen hoog geplaatst zijn en dat de gemiddelde wildplasser moeite heeft met richten. Het zou zonde zijn als het kraakheldere wit in de vlag zou vervagen tot een viezig geel, dat me doet denken aan hoe de politiek er op dit moment voorstaat in ons land.

 4. mennoG zegt:

  Ik kan het niet mooi vinden maar ach, als mensen hier plezier aan beleven…

 5. ottovo zegt:

  het was wellicht een ‘inhaken’ op de huidige wildbreirage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s