Wat plofkippen en Harry Potter met elkaar van doen hebben

De krantenkop knalde erin: Plofkip verdwijnt uit de supermarkt.
Ik las het onlangs in mijn dagblad en voelde me daarbij nét zo opgelucht als het opgeblazen dier in kwestie zich moet hebben gevoeld.
Toch maar even verder lezen dacht ik, om niet veel later zowat uit elkaar te spatten van verbazing, vertwijfeling en ongeloof, toen ik begreep dat die arme kip nog tot 2020 op ploffen moet blijven staan.

De bureaucratie ten top!

Uitrekenen hoeveel kippen er in de komende acht jaren nog op punt van knallen staan durf ik niet maar het moeten er miljarden zijn. Zelfbedachte kreten als “Wordt Wakker, dierenliefhebber” zullen hier vast geen kippenmoedertjelief aan helpen. Hoewel, op dit moment worden we overvoerd met instanties die zich dik maken over deze kwestie zoals – jawel! -de Appie  die zegt hieraan iets te willen doen.
Als Neerlands grootste grutter zegt ergens iets aan te willen doen dan vrees ik het ergste. Die is niet voor niets de grootste geworden. Zo groot dat-ie nog eens uit elkaar ploft.
En wat zou het geweldig zijn indien, na die knal, de ontstane gruzelementen zich, als bij Zweinsteinse toverslag, zouden omvormen tot ouderwetse buurtwinkeltjes. Is het gelijk afgelopen met het over-de-top voeren van kippen. En van supervette ondernemersbeurzen.

©tekst ottovanoosterhout
©afbeelding internet

.

Over ottovo

Op dit weblog schrijf ik columns, sketches, anekdotes en korte verhalen, soms met een kritische ondertoon maar bij voorkeur met humor als leidraad. Voor mijn header gebruikte ik een foto van wijlen mijn vader. Wij delen een naam en de liefde voor taal.
Dit bericht werd geplaatst in column, literatuur, proza, proza en poëzie, Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Wat plofkippen en Harry Potter met elkaar van doen hebben

 1. Nicole zegt:

  Zolang de consument liever voor de kiloknaller gaat i.p.v. duurzaam (of helemaal geen) vlees, zullen dit soort wantoestanden orde aan de dag blijven… :(

 2. ottovo zegt:

  Helaas is dat zo, Nicole. Mijn advies (misschien een beetje over de top of opgeblazen): Maak het niet-duurzame vlees tien keer zo duur en het goede vlees twee keer goedkoper.

 3. rikus zegt:

  Het gaat in feite natuurlijk om de kilo knallers in elke vorm. Natuurlijk moet elke vorm van ongewenst dieren houden worden vermeden. Maar er moet niet aan voorbij worden gegaan dat het in ons land enorme economische belangen heeft. Wij zijn specialisten op dat gebied. Al wordt dat steeds minder. In veel west Europese landen is ons systeem gekopieerd. Dit gebeurd nu in de Aziatische landen. In al deze landen is er veel minder wetgeving dan bij ons. Dus als je het hier verjaagd duikt het ergens ander weer op. Veel beter is het dus het hier aan te passen zodat de dieren het tijdens hun leven wat beter hebben. Maar dat hun leven ten einde komt is een zekerheid en daar moeten we niet zielig over doen. Ze zijn er voor geboren en worden er voor opgefokt.
  Als Marianne Tiemen haar zin krijgt heeft geen enkele boer in ons land nog bestaansrecht Laten we nooit vergeten dat het een belangrijk deel van onze economie is. We zijn er groot door geworden.
  En ik zou mijn stukje vlees niet graag willen missen de laatste jaren van mijn leven. Al hoeft het voor mij niet elke dag. Ik ben ook een liefhebber van vis.

  • ottovo zegt:

   Goede reactie, rikus. Het is een kwestie van even(ge)wicht. Maar er mag best wat meer naar het belang van de dieren worden gekeken. Neem nou de kwestie onverdoofd castreren. Dat zou toch helemaal geen issue moeten zijn in onze NL beschaving. Voor zover we die nog hebben.

   • rikus zegt:

    Dat ben ik met je eens dat onverdoofd castreren is gewoon een kosten plaatje en daar moeten we tegen zijn. Heel anders ligt dat bij de rituele slacht daar spelen andere motieven mee.
    Laat de dieren partij zich richten op het verbeteren van de leefomstandigheden en daar is nog genoeg te doen zonder het boeren onmogelijk te maken hun vak uit te oefenen.

    • ottovo zegt:

     In een ‘beschaafd’ land als het onze vindt ik ook rituele slacht (onverdoorfd) niet kunnen. Je ziet de beschaving van een land af aan de manier waarop het met dieren en ouderen omgaat. en voor mij geldt dat ongeacht afkomst of religie van groepen met bepaalde gebruiken. Trek zelf je conclusie.

     • ExplodingChicken zegt:

      VindT ik?

      Verder is het uiteraard van de zotte om te denken dat de buurtwinkeltjes niet aan dit soort verkoop zullen doen. De grote ketens hebben de marges om deze verandering te kunnen dragen, de kleine winkels zullen juist eerder geneigd zijn om dit soort producten te verkopen, al is het maar om te overleven. Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen voorstander van het houden van dieren op onjuiste wijze maar als je geen verstand hebt van de kwestie of de economie kan je misschien beter geen artikelen schrijven erover.

 4. Appelvrouw zegt:

  Maar zeg nou zelf, mensen voeren zichzelf en vaak ook hun kinderen ook over de top, en ploffen … nou ja, en dat komt niet door AH.

  Alleen nog plofkippen tot 2020? Zijn ze dan pas uitgestorven, en halen we ze dan uit het buitenland?

 5. rikus zegt:

  @Appelvrouw
  De Plof kinderen worden tegenwoordig door Jeugdzorg uit huis geplaatst

 6. Appelvrouw zegt:

  Wat erg.
  Tenminste… zelf vond ik het heerlijk uit huis te mogen, maar ik was dan verre van plof.

 7. ottovo zegt:

  Dank voor deze late reactie, Exploding Chicken. Is u een kenner?

  Otto’s stukje werd geinspireerd vooral door kiloknallers, en die vind je in de buurtwinkeltjes niet zo snel.

  De T kreeg je van me cadeau, trek er maar een potje groene van.
  Overigens is mijn bovenstaande tekst geen artikel maar een colum. En die mag je met een korreltje zout nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s