Wat natuur, slecht asfalt en (schijn)heiligen met elkaar van doen hebben

.
Afgelopen zaterdag was het landelijke Natuurwerkdag. Vrijwilligers gingen aan de slag om de natuur een opknapbeurt te geven. Of Oosterhout heeft meegedaan aan deze jaarlijkse actie heeft otto niet kunnen achterhalen.
Wat otto wél heeft meegekregen, afgelopen zondag op weg naar het Schrijverscafé in de Beurs, is dat automobilisten op de rotonde Hoofseweg-Strijenstraat gewoon hun rondjes konden draaien. In tegenstelling tot berichten in de zaterdagkrant, waarin werd beweerd dat de rotonde nog niet open kon omdat het nieuwe asfalt er tijdens een regenbui was neergelegd. Een schijnbericht, dat mag helder zijn.

In het Schrijverscafé in de Beurs werden mooie verhalen verteld over heiligen, échte en schijn-heiligen wel te verstaan. Heiligen die zich als rotonderijders in bochten draaien, in dit geval om hun sintenstatus toch maar te kunnen behouden.
Maar we dwalen af van het onderwerp Natuurwerkdag, al schieten me ook daarbij allerhande patroonheiligen te binnen, zoals de heilige Franciscus van natuur- en milieubewegingen. Laat otto nou toch altijd hebben gedacht dat deze heilige partij koos voor de dieren.
Overigens stond er afgelopen zaterdag nóg een lichtpunt te stralen in onze *storp en wel op de markt. Daar werd door mensen van de Fietsersbond bij duistere fietsen het licht aangedaan. Dit alles in het kader van de actie: ‘Ik wil je zien.’ Bedoeld om “een stukje voorlichting te geven over veiligheid in het verkeer” aldus de krant. Otto vraagt zich af of ze daarbij ook aan een stukje achterlichting hebben gedacht.  Bij heel wat fietsen bleek een draadje los; een mooi klusje voor de heilige Lucia om haar licht eens over te laten schijnen.

In het Schrijverscafé leerde otto niet alleen over heiligen maar ontdekte hij ook wat een miniatuurtje is. Schrijver Eus Roovers legde uit dat het bij een miniatuurtje gaat om een klein stukje tekst van tussen de 50 en 200 woorden. Een grens die otto in deze column, schrijvenderwijs, meer dan lichtelijk heeft overschreden.

*storp; zo noemen Oosterhouters hun stad, als tussen vorm tussen stad en dorp

.

September 2012, ottovanoosterhout

.

Advertenties

Over ottovo

Op dit weblog schrijf ik columns, sketches, anekdotes en korte verhalen, soms met een kritische ondertoon maar bij voorkeur met humor als leidraad. Voor mijn header gebruikte ik een foto van wijlen mijn vader. Wij delen een naam en de liefde voor taal.
Dit bericht werd geplaatst in column, literatuur, proza, proza en poëzie, sketches, Uncategorized, verhalen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wat natuur, slecht asfalt en (schijn)heiligen met elkaar van doen hebben

  1. Hoi otto, leuk je even gezien te hebben afgelopen zondag. Puike column moet ik zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s