Kerstboodschappen in kleur

.
Volgens Kersttrend gaat de kleur rood “het helemaal maken dit jaar.” Rood geeft immers “een warme, maar ook chique uitstraling aan het interieur.” Uiteraard wordt er bij deze babbeltruc een motivatie gezocht en die is dit keer weer snel gevonden, al moeten we ervoor naar het verre Oosten. De rode trend zou te maken hebben met het groeiende Chinese toerisme en dito zakenleven. “Hotels en Businesscentra leggen de rode loper uit om hen een warm, vertrouwd welkom te geven.”
Ook pastelkleuren zijn “helemaal hip”, met aqua blauw, bosgroen en babyroze. Zoals otto had verwacht wordt wederom een drogreden gezocht (en gevonden) in het u-woord; pastelkleuren, gecombineerd met wit en groen, geven “een frisse, chique uitstraling”.
Het is maar dat u het weet en wee uw gebeente als u voor felle kleuren durft te gaan.
Na de volgende bocht op de digitale snelweg wordt de voorgaande Kerstboodschap tegengesproken door vrolijke kleuren: felroze, gifkikkergroen, knalgeel… “Alles mag!”
Also sprach Nostradamus, maar hoe meer sites worden bezocht, hoe meer kleuren helemaal trendy, in of hot zijn, stuk voor stuk kleuren waar je deze kerst “echt niet omheen” kunt.
Langzaam wordt het otto groen en geel voor de ogen. Zijn bebophaar rijst helemaal te bergen als hij in zijn dagblad stuit op een artikel met als titel: ”Kleurtrend 2013: Blauw.” Gelukkig is dat pas volgend jaar maar in crisistijd is het dat al snel. En laat verfgigant Histor, met een flinke kwast in de pap, daar nu wat op hebben gevonden: “Blauw is een praktische kleur die past bij de ongerustheid over de crisis”, aldus Histor-stylist Saskia Huiting.
Du moment dat onze styliste concludeert dat blauw tijdloos is, zakt otto de moed toch echt in de schoenen. Een tijdloze crisisbestrijder impliceert immers dat de crisis zelf ook tijdloos is. Dan kan je het toch maar beter bij good old Amerigo houden. Het paard van economiegigant Sinterklaas zorgt zeker weer voor voldoende chocoladegeld. Maar kijk uit dat u, tegelijk met dit bruine goedje en de roze marsepein, in een vlaag van kleurenblindheid niet per ongeluk die doos met blauwe kerstballen mee grist uit het vak ernaast.
Voor deze column heeft otto gespiekt bij:
Plazillia kersttrends
Kersttrend
– Artikel Kleurtrend 2013: Blauw!, BNDeStem, 2 november 2012
Foto: Internet: website ‘kKrsttrend’.

..

November 2012, ottovanoosterhout
.
Advertenties

Over ottovo

Op dit weblog schrijf ik columns, sketches, anekdotes en korte verhalen, soms met een kritische ondertoon maar bij voorkeur met humor als leidraad. Voor mijn header gebruikte ik een foto van wijlen mijn vader. Wij delen een naam en de liefde voor taal.
Dit bericht werd geplaatst in boeken, column, literatuur, proza, proza en poëzie, verhalen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Kerstboodschappen in kleur

 1. Appelvrouw zegt:

  Rood vind ik toch iedere maand weer een rotkleur dus met kerst zal ik geen rode bal ophangen.
  Maar een blauwe ook niet, afstammeling van adel lijkt een blauwe bal me geen goed teken.
  Dan maar tijdloos, je hebt gelijk, saai, maar kan altijd.

 2. Bart zegt:

  We hadden van het jaar, bij VPRO’s zomergasten, ook zo’n trendvoorspelster.
  Liedewijn Edelbrei of zoiets… :-)
  Wat een loos gezever, hahaha, dat eeuwige modegezwam!
  Gelukkig hoef ik niet ‘in’ te zijn, en kunnen alle stylistes mooi de design-pot op! ;-)

  • Zo is dat Bart. We moeten niks hebben van kleurdeskundigen die inspelen op mondiale ontwikkelingen. Ook hebben we lak aan de trent “switching off”, ontstaan uit de opvatting dat nietsdoen een soort luxe is geworden. Flexa adviseert hierbij: ‘Maak je hoofd (en je portemonnee, ottovo) leeg en gebruik tere, rokerige (kuch) tinten en contrasten tussen mat en hoogglans.

 3. Aad Verbaast zegt:

  Gelukkig, dan zit ik met die oude rode meubeltjes weer helemaal goed! Mijn kerst kan al niet meer stuk. ;-)

  • Het was o.a. Histor, Aad, die een voorspelling deed voor 2013 én 2014 (toemaar). De hoofdboodschap daarbij luidt dat kleur helemaal terug is en ook blijft. Nou, dat wist otto niet, hoor! Overigens hebben voorwerpen en verven helemaal geen kleur, die ontstaat pas als er licht op valt, aldus professor Dijkgraaf bij Matthijs van Nieuwkerk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s