Zal ik handhaven?

.
imagesCA548FW4.
Wat zitten wij aardlingen toch te hannessen met het toestaan dan wel verbieden van godslastering. Sterker, wij weten niet eens of zo’n gebod nou wél of niet in het Wetboek van Strafrecht thuis hoort.
Nee, dan onze Schepper, die heeft dit allang geregeld, leest u er de tien geboden maar eens op na waarin hij heeft aangekondigd het lichtvaardig gebruiken van zijn naam niet ongestraft te laten. Een tafeltjeswijsheid van de eerste orde.

Waar wij sinds jaar en dag het gevecht leveren met het handhaven van onze wetten, heeft god ook dat veel beter voor elkaar. Op duivelse wijze tegengewerkt  door Satan, Beëlzebub, Lucifer en nog een aantal demonen, komt hij er bij de bestrijding van het belasteren van zijn naam niet met een zooitje engelen. God heeft een grover geschut in stelling gebracht om de mensheid te straffen voor zijn zonden. Straffen die over ons neerdalen in de gedaante van ziekte, oorlogen, sexueel misbruik, beroving, zelfverrijking,  zinloos geweld, armoede, uitputting van onze grondstoffen, medische missers, verkeershufterig gedrag, frauduleuze praktijken, verkrachting en ga zo maar door.
Daarnaast heeft god ooit de Nederlandse politieke waakhond ingeschakeld, die in de lage landen het belasteren van Zijn naam bij Wetboek verbood.

Of het nou heeft gelegen aan een gebrek aan handhaving óf aan een gebrek aan overtredingen zou otto niet kunnen zeggen, maar het wetsartikel schijnt zich gedurende het derde millennium van onze jaartelling overbodig te hebben gemaakt. Het ware wellicht raadzaam geweest in deze tijd van twijfel een nieuw meldpunt in het leven te roepen. Een naam had otto hiervoor al bedacht: ‘Meld godslastering anoniem’. Daar hadden we het probleem mee in kaart kunnen brengen alvorens tot schrappen van het gewraakte grondwetsartikel over te gaan. En dan met de resultaten natuurlijk niet wachten tot de Dag des Oordeels.

Onze schepper intussen zal het zijn goddelijk achterdeel roesten. Zolang hij over zijn stafmaatregelen beschikt heeft hij met handhaven geen enkel probleem, al mag de resultaatgerichtheid daarvaan, als het aan otto ligt, in twijfel worden getrokken.
 .

December 2012, ottovanoosterhout
Afbeelding: Internet

.

Advertenties

Over ottovo

Op dit weblog schrijf ik columns, sketches, anekdotes en korte verhalen, soms met een kritische ondertoon maar bij voorkeur met humor als leidraad. Voor mijn header gebruikte ik een foto van wijlen mijn vader. Wij delen een naam en de liefde voor taal.
Dit bericht werd geplaatst in column, literatuur, proza, proza en poëzie, verhalen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Zal ik handhaven?

 1. Sorrie dat ik steeds de fout in ga maar vloeken is aangeleerd http://www.trotsevaders.nl/2010/03/02/vloeken-is-aangeleerd/

  Bidden trouwens ook :(

 2. Appelvrouw zegt:

  Pas op voor anonieme meldingen! voor je het weet sta je toch met volledige naam te boek.
  Ik begin er niet aan.

 3. Aad Verbaast zegt:

  Hij zal zichzelf ook wel vervloeken als hij over enige vorm van zelfreflectie beschikt. 2 mensen in het door hem geschapen paradijs en toen ging het al mis. Sindsdien is het er al helemaal niet beter op geworden. Broddelwerk dus.

  Opvallend dat je consequent het woord “godslastgering” gebruikt. Geringe aanpassing? ;-)

  • broddelwerk, inderdaad Aad. Ik vraag me overigens af of wij dat zelf beter hadden gekund. Je weet het maar nooit met het scheppen van een menselijk ras.
   De foutjes heb ik hersteld, met dank aan jouw oplettend oog.

 4. Nicole zegt:

  Net als Henk Jonkvorst ben ik van mening dat vloeken is aangeleerd. Wie verder iets wil melden, doet dat het beste onder eigen naam, opdat men hopenlijk nadenkt over wat men zegt en hoe men dat wenst te doen, en de dialoog open en wederzijds kan worden, zijn en (vooral) blijven.

  Grootste vraag die ik heb: hoe ziet een roestig, goddelijk achterwerk er nu uit? :D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s