Zomerexpo 2013: Verbindingen tussen woord en beeld

.
Nadat de openingsmuziek was weggestorven kwamen in de Thomas-/Mariakerk kunstwerken en gedichten tot leven. Op initiatief van Cultuurfabriek Oosterhout schreven dichters, met als thema muziek, hun verzen t.g.v. Gedichtendag 2013. In januari werden dichters en kunstenaars samengebracht en geïnspireerd door de gedichten togen laatstgenoemden aan het werk. Hun kunstwerken vullen de kerk en de tuin met de beelden die zij bij de woorden vonden.

.

Grieg's Mysterie, Kitty van Gageldonk

Grieg’s Mysterie, Kitty van Gageldonk

Aan de hand van de gedichten in het tekstboekje zoek ik de verbindingen tussen woord en beeld. In veel gevallen zijn deze moeiteloos aan te wijzen. Zo maar enkele voorbeelden.
In het gedicht Voorbije klanken, van Remco Buskens wordt de naam van de componist Mahler gekoppeld aan kleur. Er is sprake van een stilte die zelfs Beethoven niet kan verdragen. Een mooie dichterlijke vondst, zeker als je bedenkt dat Beethoven op latere leeftijd doof is geworden. In Griegs mysterie van Kitty van Gageldonk roept de horizontale vorm van het schilderij associaties op met een notenbalk, de gebruikte kleuren brengen me in de sfeer van Noorwegen.
.
Een grommende bas, Corrie Stoop - Kanters

Een grommende bas, Corrie Stoop – Kanters

Treffend is het kleurgebruik van Corrie Stoop-Kanters in haar kunstwerk Een grommende bas, ingeven door het gelijknamige gedicht van Sharon van Eelderen. De bas zou misschien wel willen brullen maar hij houdt zich in. Met blauw als hoofdkleur wordt ongetwijfeld verwezen naar die ingetogenheid, een eigenschap die vaak aan deze kleur wordt toegedicht.
.
De wijze en de dwaas, Helma van Dinther

De wijze en de dwaas, Helma van Dinther

Als een bevrijding klinken de woorden […] ‘en leg ik af de hinderlijke rouw / en word van schaduwkind een vrouw’ van Marian Schutte, in haar gedicht Geboorte. Gelet op het intense rood dat in de achtergrond van het bijbehorende schilderij De wijze en de dwaas, van Helma van Dinther, zijn krachten lijkt te meten met het koele blauw, is de geschilderde vrouw zichtbaar tevreden met haar nieuwe staat van zijn.
.

Rode vrouw met kat, Johan Nibbelke

Bij het schilderij Rode vrouw met kat van Johan Nibbelke dringen vragen zich aan mij op. Letten we eens op de details van het kunstwerk: het olijke staartje bovenop het hoofd, de vurige tint van de jurk, de ontspannen pose. Schijn bedriegt het oog, zo leert ons de dichter Ingrid van den Bergh in Zonder titel, het gedicht dat aan de basis van dit kunstwerk stond. In slechts enkele regels schildert zij een personage dat lijdt aan zondagsblues. Kennelijk is die stemming veroorzaakt door muziek van Erik Satie en een zwarte kat die zich, van geen kwaad bewust, in de achtergrond van het schilderij ophoudt. Als snel sla ik aan het fantaseren over deze rode vrouw. De keuze van kleding en kapsel doen vermoeden dat zij met een goed humeur is opgestaan. Wat is het dan dat, in de uren daarna, haar stemming zo drastisch heeft doen omslaan?
In het kunstwerk nóch het gedicht wordt de oorzaak van het onbehagen helder. Een clichématige oplossing als een ruzie met echtgenoot of partner of verdriet om een verlies ligt teveel voor de hand, de financiële crisis of een nijpend geldgebrek zijn te algemeen voor mooie kunst. De beschouwer zal wat verder moeten denken; uiteindelijk zou deze of gene zomaar een schrijfblokkade of verlies van inspiratie als veroorzaker van de malaise kunnen vermoeden.
Wat het antwoord ook moge zijn, we zullen het nooit weten. In plaats van hun geheimen prijs te geven, laten kunstenaars en dichters op de Zomerexpo ruimte aan het voorstellingsvermogen van de beschouwer. Een beschouwer die durft te luisteren naar de verborgen klank van woord en beeld.
Zomerexpo 2013, Thomas/Mariakerk, Wilhelminalaan 60, Oosterhout NB.
Nog tot eind augustus te bezichtigen, in de weekends van 13:00 tot 16:00 uur.
ottovanoosterhout / ottovanoosterhout@gmail.com
Advertenties

Over ottovo

Op dit weblog schrijf ik columns, sketches, anekdotes en korte verhalen, soms met een kritische ondertoon maar bij voorkeur met humor als leidraad. Voor mijn header gebruikte ik een foto van wijlen mijn vader. Wij delen een naam en de liefde voor taal.
Dit bericht werd geplaatst in boeken, literatuur, poëzie, proza, proza en poëzie, verhalen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Zomerexpo 2013: Verbindingen tussen woord en beeld

  1. Goed geobserveerd en mooi beschouwd, Otto

  2. m.selderijk zegt:

    Prachtige beschouwing van de schilderijen… Vooral de dame met de rode jurk…. Maar ook bindend… Dankjewel Ingrid…

  3. ottovo zegt:

    dankuwel, M. Selderijk, voor uw opbouwende commentaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s