Giet u wel of giet u niet?

droog-land-336644De gemeente Oosterhout roept haar burgers op, bij aanhoudende droogte de jonge boomaanplant in hun woonplaats van een plens water te voorzien. Voor niet- Oosterhouters: het betreft hier nieuwe aanplant langs de verkeersader Hoofseweg en nieuwe boompjes in het waterpark bij de Slotbossetoren (voorheen Slotbossetorenpark).

Nou denkt otto dat een beetje plantsoenendienst zijn werkzaamheden coördineert aan de hand van een planning, waarmee meteen de eerste vraag oprijst: Waarom hanteert onze Gemeente niet een dergelijk plan? Zonder zo’n plan wordt het maar een janboel, want hoe weet de Gemeente nou welke bomen door haar belastingbetalende burgers zijn begoten; hoe bepaalt de plaatselijke waterbrigade welke bomen dus bij de gemeentelijke gietrondes overgeslagen kunnen worden? Het gevaar van onder- dan wel overbegieting ligt hier op de loer en daarmee ook het risico op nodeloze verspilling van uren, gelden en niet op de laatste plaats van water. Zo kom je toch van de regen in de drup zou otto zeggen.

“De Gemeente zorgt hier zelf wel voor maar kan de hulp van haar inwoners hierbij zeker gebruiken” aldus het Weekblad van vorige week.
Bij deze opmerking rijst in otto’s verhitte brein een tweede vraag. Immers, als de Gemeente “hier wel voor zorgt” waarom heeft zij dan toch otto’s hulp nodig?”

Otto heeft nog even gedacht aan het idee van toezichthouders bij de betreffende perken, die kunnen turven welke boompjes door vrijwilligers bewaterd zijn. Voor de Hoofseweg zou dat weliswaar een extra kostenpost betekenen, maar wat het waterpark betreft vang je twee vliegen in één klap. Daar moet tegenwoordig immers al extra toezicht worden gehouden, om te voorkomen dat in de vijvers zwemmende viervoeters hier en daar een zwanenboutje verschalken.
Otto had overigens verwacht dat de aankondiging van dit verscherpte toezicht recreërende hondenbezitters voldoende zou afschrikken, dat ze nattigheid zouden voelen om maar wat te zeggen en dat ze hun honden aangelijnd zouden houden waar dat van gemeentewegen voorgeschreven is. Maar afgelopen week zwom er, behalve een mens, toch weer een hond in het water. Dan ga je als Gemeente toch af als een… inderdaad!

Gieter op hoge hakken, Klaas Gubbels

Gieter op hoge hakken, Klaas Gubbels

Otto weet voor overtreders wel een passende boetedoening. De delinquent wordt uitgerust met een gieter die hij een X aantal keren mag vullen met water uit de vijver, om deze vervolgens een dito aantal keren over de jonge boomaanplant leeg te kieperen. Maar otto voelt aan zijn water dat onze gemeentelijke bestuurders niet over zoveel creatief oplossingsvermogen beschikken. Laat staan dat zij ertoe in staat worden geacht om gietende medeburgers, ter compensatie van hun oplopende watermeterstanden, een vermindering van Gemeentelijke heffingen te gunnen.

©ottovanoosterhout@gmail.com
Afbeeldingen: Internet

Advertenties

Over ottovo

Op dit weblog schrijf ik columns, sketches, anekdotes en korte verhalen, soms met een kritische ondertoon maar bij voorkeur met humor als leidraad. Voor mijn header gebruikte ik een foto van wijlen mijn vader. Wij delen een naam en de liefde voor taal.
Dit bericht werd geplaatst in column, literatuur, proza, proza en poëzie, sketches, Uncategorized, verhalen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Giet u wel of giet u niet?

  1. gerry zegt:

    hi hi otto, wat een leuke en humoristische collumn…..print dit uit en stuur het naar het gemeentehuis…..dat wordt lachen!

  2. Rob Alberts zegt:

    Is het water geven gestopt op dit blog?

    Vragende groet,

  3. Ja Rob, de druk is al een tijdje van de leiding maar wie weet pakt otto de dr… de straal weer een keertje op. Maar hoe kwam u hier zo terecht?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s